Waarom een EHBO cursus belangrijk is

In Nederland is het niet verplicht om een EHBO cursus te volgen. In andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Noorwegen, wordt EHBO al aangeleerd op school en daar heeft dan ook 95% van de bevolking een EHBO diploma. Ook bijvoorbeeld in Duitsland is een grote meerderheid in het bezit van een EHBO diploma. In Nederland is dit maar 3 procent, wat natuurlijk ontzettend laag is. Vooral omdat er in en om het huis allerlei ongelukken gebeuren. Zo kan het gaan om kleine ongelukjes, maar ook om ongelukken met een fatale afloop. Soms had zo’n afloop voorkomen kunnen worden als er iemand met een EHBO diploma in de buurt was geweest.

Direct reanimeren kan levens redden
In sommige gevallen is het immers erg belangrijk dat er meteen gereanimeerd wordt. Als iemands adem stopt, dan blijft het hart namelijk nog 4 minuten doorgaan met kloppen. Vlak na een ongeluk kan het dus gaan om een kwestie van leven of dood wanneer er niet meteen gereanimeerd wordt. De meeste mensen sterven namelijk binnen de eerste paar minuten na een ongeluk. Het duurt doorgaans wat langer voordat een ambulance ter plaatse is, dus die eerste paar minuten na een ongeluk zijn cruciaal. Hetzelfde geldt voor iemand die bijvoorbeeld een plotselinge hartaanval of hartstilstand heeft.

Zorg ervoor dat jij niet machteloos hoeft toe te kijken

Je mag dus wel concluderen dat het een EHBO cursus volgen ontzettend belangrijk is. Wie weet gebeurt er eens een ongeluk vlak voor jouw neus en het kan dan ontzettend betekenisvol zijn als er iemand ter plaatse is die weet wat hij of zij moet doen en die direct hulp kan bieden. Niets is erger dan als omstander machteloos staan toe te kijken. Daarnaast is een EHBO cursus ook handig om te weten hoe je moet handelen in het geval van kleine wonden, botbreuken of brandwonden.