Semantic SEO ofwel ‘zoeken op betekenis’

Het schrijven van content voor een website waarvan je wilt dat deze hoog terecht komt bij zoekopdrachten van klanten vraagt weer nieuwe aanpassingen. Waar het voorheen belangrijk was om de juiste trefwoorden te gebruiken en te herhalen, gaat het er nu om dat Google jouw website herkent als ‘de website die gespecialiseerd is op bepaalde onderwerpen’. Het zogenaamde semantisch zoeken is de belangrijkste wijziging bij de introductie van het nieuwste algoritme van Google. Dit algoritme heeft de naam Hummingbird gekregen omdat het de precisie en snelheid heeft van een kolibrie. De algoritmes die hieraan vooraf gingen kregen nog de namen Panda en Penguin mee, inderdaad een stuk logger en trager dan een kolibrie.

Van trefwoord naar betekenis
Google werkt over de hele wereld en heeft te maken met alle talen van de wereld. Daarom waren trefwoorden voorheen zo belangrijk. Zodra er op een woord werd gezocht, was Google in staat om de bijpassende website daarbij te tonen. Hoe vaker het trefwoord binnen een website werd herhaald, hoe hoger de website werd getoond bij de zoekopdracht. Met de introductie van het algoritme Hummingbird kent Google nu ook alle gerelateerde woorden die rechtstreeks te maken hebben met het trefwoord. De gerelateerde woorden maken samen de betekenis, de semantiek van een woord duidelijk. Het is een soort spinnenweb van woorden rond een trefwoord, waardoor het voor Google duidelijk is dat juist jouw website gespecialiseerd is in een bepaald onderwerp. Jouw website biedt de lezers de meeste antwoorden op hun vraag.

Gebruik gewone taal
Artikelen mogen best wat langer zijn dan voorheen zolang ze interessant zijn. Het heeft namelijk als voordeel dat er veel meer woorden in het spinnenweb terechtkomen, woorden die allemaal gerelateerd zijn aan bepaalde trefwoorden. Ook wordt er tegenwoordig vaak gezocht via Voice Search waar de gebruiker veel meer ‘gewone’ woorden gebruikt dan bij het intypen van een kernwoord of vraag. Als jouw tekst dus wat meer inhoud heeft, maak je meer kans om hoger te eindigen bij de zoekresultaten.

Gaat dit je allemaal net boven de pet? Dan zouden we willen aanbevelen om een tekstbureau in te schakelen zoals SwaansCommunicatie.nl bijvoorbeeld die niet alleen goed is met het geschreven woord, maar ook kaas gegeten heeft van SEO.